Veelgestelde vragen

 

Over Bouwbedrijf Blauhuis

Waarom is de aanpak van Blauhuis onderscheidend?

Uit automatisme komt het vaak voor dat mensen voor het bouwen van een vrijstaand huis onder architectuur eerst naar een architect gaan. Die ontwerpt de woning, waarna er bouwbedrijven worden geselecteerd. Het bouwbedrijf calculeert de aanneemsom. Past deze niet binnen het budget, dan moet de architect een aangepast ontwerp maken, totdat jij akkoord bent. Dit kost al gauw veel tijd en geld. Een teleurstellend proces. Wij draaien dit proces om. Gerenommeerde architecten werkten voor ons drie inspiratiestijlen en talrijke modellen uit. Samen met een Blauhuis-adviseur bepaal je allereerst de stijl en samenstelling van je woning. Ben je akkoord met het schetsontwerp en de bijbehorende offerte? Dan ga je naar de architect. Samen werk je het ontwerp tot in detail uit. Resultaat: een onder architectuur gebouwde woning die past binnen je budget. Er gaat geen tijd, geld en energie verloren. Dat is ook te danken aan ons optimaal efficiënte bouwproces.

Waarom is het bouwproces zo efficiënt?

We zijn specialist in houtskeletbouw. Dat biedt niet alleen voordelen op het gebied van comfort en duurzaamheid, maar het zorgt ook voor een efficiënt bouwproces. We prefabriceren alle onderdelen op maat in onze eigen fabriek, waarna we deze op locatie plaatsen. Binnen een paar dagen is jouw huis wind- en waterdicht. Daarna voeren we alle afbouwwerkzaamheden uit. Dit hele proces hebben ze zo strak ingeregeld, dat er geen kostbare tijd verloren gaat. Daardoor krijg jij bij ons een maatwerkvilla – gebouwd onder architectuur! – voor een ‘catalogusprijs’.

Wat voor zekerheden heb ik?

We bouwen je huis onder de Woningborg Garantie- en Waarborgregeling. Dat biedt jou gewaarborgde garantie. In geval van een technisch mankement aan de woning na oplevering, dan is dit verzekerd als het valt onder de Woningborg Garantie- en Waarborgregeling. Wij herstellen dit gebrek dan. Ook kun je vertrouwen op afbouwdekking. Mochten er onverhoopt calamiteiten voordoen, dan zorgen wij normaal gesproken voor afbouw van de woning of verstrekken we een schadeloosstelling volgens de Garantie- en Waarborgregeling die van toepassing is.

Hoe lang bestaat Blauhuis?

Bouwbedrijf Blauhuis bestaat sinds 2012. Blauhuis is een dochter van Bouwbedrijf U. Veenstra. Wij bouwen al 40 jaar vrijstaande woningen en villa’s.

Wat is jullie werkgebied?

We bouwen houtskeletbouwwoningen in onder meer Friesland, Groningen, Drenthe, Noord-Holland, Flevoland, Overijssel en Gelderland. Ook in ’t Gooi bouwen we. Ook tijdens de onderhouds- en garantieperiode blijft Blauhuis jouw aanspreekpunt als het gaat om de naleving van je Woningborg Garantie- en Waarborgregeling.

 

Over het proces

Waar moet ik rekening mee houden met de financiering?

De prijs op de aanneemsom is ook de eindafrekening. Vooraf weet je precies wat jouw woning gaat kosten. Toch zijn er wel degelijk nog wat zaken waar je rekening mee moet houden. het gaat om deze variabelen:

  • Nuts

Dit zijn de kosten voor de voorzieningen van openbaar nut, te weten: elektriciteit. Deze nutskosten zijn vooraf goed in te schatten. We nemen deze dan ook mee in de offerte.

  • Bouwlegekosten

Bouwleges zijn kosten die je betaalt aan de gemeente voor de bouw van je nieuwe woning. Je betaalt deze kosten als je een omgevingsvergunning aanvraagt. Deze leges kunnen per gemeente verschillen. Voor een indicatie van deze kosten: www.bouwleges.nl

  • Funderingskosten

Ook de fundering kan een aandachtspunt zijn. In de offertefase hebben we al aan nauwkeurige inschatting gemaakt, op basis van de sondering. Heel soms gebeurt het dat we tijdens de graafwerkzaamheden stuiten op bijvoorbeeld puinresten, geroerde grond (waar voorheen een sloot lag) of de resten van een kelder. Dit kan aanleiding geven tot extra kosten. Bijvoorbeeld omdat we dieper moeten uitgraven.

  • Kosten die je zelf wenst te maken

Wil je tijdens de bouw toch nog aanpassingen? Dan is dat meerwerk. Meerwerk wordt alleen uitgevoerd als je daar expliciet voor hebt getekend. Dan weet je zeker dat je niet nog allerlei extra kosten moet betalen. Denk ook aan kosten die je zult maken om je huis in te richten. Zoals voor de keuken, de tuin en de oprit. Houd daar dus rekening mee als je een begroting maakt voor jezelf.

Kan ik ook zelf onderaannemers zoeken?

Als je kiest voor een Blauhuis-woning, dan regelen we alles voor je. Van A tot Z. We hebben het metselwerk en het installatiewerk in eigen huis. Verder werken we samen met vaste onderaannemers met wie wij al jarenlang samenwerken. Dit verzekert jou van een optimaal efficiënt bouwproces, waardoor we kosten zo laag mogelijk kunnen houden. Wél kun je kiezen voor cascobouw. Dan maken wij je huis wind- en waterdicht. Alle afbouwwerkzaamheden, zoals het timmerwerk, het schilderwerk, het sanitair en het tegelwerk, kun je zelf uitvoeren of láten doen.

Wie regelt de vergunningen?

Dat doen wij voor je. Blauhuis regelt het namelijk van A tot Z.

 

Over de woningen

Hoe wordt de fundering uitgevoerd?

De fundering is traditioneel Nederlands: mét kruipruimte en afgewerkt met goed geïsoleerde vlakke betonvloer. In de offertefase maken we altijd een inschatting. We adviseren dan een strokenfundering of een heifundering. Heel soms gebeurt het dat we tijdens de graafwerkzaamheden stuiten op bijvoorbeeld puinresten, geroerde grond (waar voorheen een sloot lag) of de resten van een kelder. Dit kan aanleiding geven tot extra kosten. Bijvoorbeeld omdat we dieper moeten uitgraven.

Is een houtskeletbouw-woning brandveilig?

Een houtskeletwoning van Blauhuis voldoet aan alle eisen van het Bouwbesluit. Dit betekent ook dat zo’n huis brandveilig is, net als elke andere woning in Nederland. Sterker nog: een houtskeletwoning is zelfs beter bestand tegen brand dan een traditioneel huis. Dit komt omdat hout bij verbranding een verkoolde laag vormt, waarbij de kern overeind blijft.

Gaat een houtskeletbouw-woning lang mee?

Meerdere onafhankelijke onderzoeken tonen aan dat een houtskeletwoning dezelfde levensduur heeft als een traditionele gebouwd huis. Wist je dat het oudste huis van Amsterdam houtskeletbouw is? Het gaat om de Warmoesstraat 90. Dit pand stamt uit 1485.

Hoe energiezuinig zijn jullie woningen?

Zeer energiezuinig of zelfs energieneutraal. Elk huis dat we bouwen heeft een uitstekende schilisolatie. In combinatie met tripleglas, de hybride-warmtepomp en het warmte-terugwinsysteem (WTW) zorgt dit voor een zeer energiezuinige woning. Plaatsen we ook nog zonnepanelen, dan realiseren we zelfs een energieneutraal huis.

Hoe reageert de woning op warme en koude temperaturen?

Houtskeletwoning heeft lage bouwmassa en reageert dus snel op temperatuurverschillen, zomer én winter. Na een warme zomerdag is het ’s avonds weer snel aangenaam koel in huis. Als je zomers overdag de zonwering gebruikt en de deuren dichthoudt, is de warmte er ’s avonds is de warmte snel uit. Anderzijds voelen de wanden nooit koud aan. In de winter warmt een houtskeletbouwhuis sneller op. ’s Winters houd je de kou makkelijk buiten dankzij de optimale isolatie in combinatie met het warmte-terugwinsysteem (WTW).

Kan ik gelijk beginnen met schilderen, behangen en dergelijke?

Ja, dat kan. Al direct bij oplevering is je je huis mooi droog. Dat komt omdat we de bouwelementen prefab maken in onze werkplaats, onder geconditioneerde omstandigheden. We bouwen deze elementen in één dag op en maken je woning binnen één week wind- en waterdicht.

Hoe uniek is een Blauhuis-woning?

Elk huis dat we bouwen is uniek. We hebben nog nooit twee identieke woningen gebouwd. Dat heeft te maken met de talrijke mogelijkheden om modellen aan te passen naar eigen wens. Ook het installatiewerk en het sanitair stemmen we af naar wens. Uniek is een Blauhuis-woning vooral ook omdat we deze onder architectuur bouwen.

Bestel

Ons inspiratiemagazine

Kies uit drie inspiratiestijlen en nog veel meer modellen. Deze modellen kun je onderling weer combineren tot jouw eigen, unieke huis. Wil je thuis alvast ideeën opdoen? Ontdek de mogelijkheden in ons inspiratiemagazine.

JA, GRAAG HET INSPIRATIEMAGAZINE

Magazine aanvragen * inclusief prijslijst