Energieneutraal bouwen

Energieneutraal bouwen komt stap voor stap dichterbij. En dat is mooi, want daarmee dragen we bij aan een schonere wereld. Voor Bouwbedrijf Blauhuis was energiezuinig bouwen altijd al de norm. Met enkele technische aanpassingen kun je zelfs energieneutraal wonen. Daarmee lopen we alvast vooruit op het aangepaste Bouwbesluit, met alle voordelen van dien. Maar wat is energieneutraal bouwen eigenlijk?

 

Waarom een energieneutraal huis bouwen?

Als je een energieneutraal huis laat bouwen, dan heb je daar als bewoner dagelijks profijt van. Jouw huis heeft namelijk geen externe energie meer nodig voor de verwarming, de koeling en het warmwater. De energie die daarvoor nodig is, wordt opgewerkt door bijvoorbeeld zonnepanelen. Zulke energiebesparingsmaatregelen leveren dus belangrijke voordelen op. Niet alleen voor het milieu en voor het verminderen van de CO2-uitstoot, maar ook voor je portemonnee. Want als je minder energie verbruikt, merk je dat direct aan je energierekening. Tel uit je winst.

 

Van EPC naar BENG

Bij energiezuinig bouwen verminder je de energiebehoefte van de woning zoveel mogelijk. Tot nu toe moest de woningbouw voldoen aan een EPC (energieprestatiecoëfficiënt) van 0,4. Dit was nog maar een kleine technologische stap verwijderd van het bouwen van een volledig energieneutrale woning. Dat is bijna zover, want vanaf 2021 maakt de EPC plaats voor Bijna Energieneutrale gebouwen (BENG). In BENG worden de energieprestaties van een gebouw uitgedrukt met drie indicatoren: de energiebehoefte, het primaire energiegebruik en het aandeel hernieuwbare energie.

 

Bestel

Ons inspiratiemagazine

Kies uit drie inspiratiestijlen en nog veel meer modellen. Deze modellen kun je onderling weer combineren tot jouw eigen, unieke huis. Wil je thuis alvast ideeën opdoen? Ontdek de mogelijkheden in ons inspiratiemagazine.

JA, GRAAG HET INSPIRATIEMAGAZINE