Een duurzaam huis bouwen volgens Blauhuis

We hebben maar één aarde, en die moeten we goed beschermen. We zijn daarom van oudsher specialist in het bouwen van duurzame huizen. Die natuurlijk voldoen aan de laatste eisen van het Bouwbesluit. Dat heeft te maken met het bouwproces, de hoogwaardige isolatie en de technische installaties. Dit draagt allemaal bij aan een laag energieverbruik en minimale druk op de natuur. Ook onze beproefde skeletbouw bouwmethode draagt daaraan bij. We lopen zelfs al vooruit op de eisen op het gebied van energiezuinig bouwen. Onze woningen zijn gemakkelijk energieneutraal uit te voeren. Ons hele proces is daarop afgestemd.

 

Houtskeletbouw als duurzame bouwmethode

Houtskeletbouw is een duurzame bouwmethode. Dit heeft te maken met het natuurlijke materiaal, de manier waarop het hout wordt gewonnen en verwerkt en de recylebaarheid van hout. Het biedt heel veel ontwerpvrijheid. Dit komt omdat we grote overspanningen maken. En wil je in de toekomst iets anders? Dan kun je de woning eenvoudig en betaalbaar aanpassen naar eigen wens.

Meer over houtskeletbouw

 

Optimale geluid- en warmte-isolatie

Een woning van Blauhuis is heel energiezuinig. Zelf energieneutraal wonen is mogelijk. Dat is onder meer te danken een het dikke pakket isolatiemateriaal in wanden (rc 6.7) en daken (rc 6.3). Want: een energiezuinige woning is een woning die weinig energie verliest. Elke Blauhuis-woning is standaard voorzien van drievoudige (triple)beglazing. Ook luchtdicht bouwen draagt bij aan een lager energieverbruik. Hierbij dichten we alle naden en kieren. De buitenmuren zijn opgebouwd uit:

  • Halfsteens baksteenmuur (je kunt ook kiezen voor hout en plaatwerk)
  • Luchtlaag (luchtspouw)
  • 90 mm dikke spouwisolatie
  • 90 mm dik houten frame, gevuld met isolatie
  • 15 mm dikke, vezelversterkte gipswand

 

Energiebesparende technieken

Elke Blauhuis-woning heeft standaard een lucht/waterwarmtepomp in combinatie met een warmte-terugwinsysteem (WTW). De WTW-unit zuigt de ‘verbruikte’ lucht uit het huis. Een warmtewisselaar brengt de temperatuur over op de verse lucht die wordt toegevoerd. Hierdoor wordt de buitenlucht al ‘voorverwarmd’ voordat deze in je huis komt. Dit zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing. Dankzij het WTW-systeem zijn er geen ventilatieroosters nodig in de ramen. Dit betekent: geen koude luchtstroom in huis en vrijwel geen omgevingsgeluid. Met de WTW-bypass ventileer je in de zomer met relatief koele nachtlucht. In de winter voorkomt de unit dat vrieskou in je huis wordt ingeblazen. Filters zuiveren de binnenkomende verse lucht. Kies je daarbovenop voor zonnepanelen, dan realiseren we zelfs een energieneutraal huis. Dat scheelt nog meer energiekosten.

 

Duurzame materialen

We bouwen voornamelijk met Scandinavisch hout uit verantwoord beheerde bossen. Na productie gaat het hout rechtstreeks naar onze fabriek in Friesland, zonder verspillende omwegen. Hout is een duurzaam materiaal. Bij de productie komt weinig CO2 en stikstof vrij. Hout heeft een zeer lange levensduur en is recyclebaar. Bij houtskeletbouw maken we minimaal gebruik van cement. Ook dat maakt de Blauhuis-bouwmethode duurzaam.

 

Bestel

Ons inspiratiemagazine

Kies uit drie inspiratiestijlen en nog veel meer modellen. Deze modellen kun je onderling weer combineren tot jouw eigen, unieke huis. Wil je thuis alvast ideeën opdoen? Ontdek de mogelijkheden in ons inspiratiemagazine.

JA, GRAAG HET INSPIRATIEMAGAZINE

Magazine aanvragen * inclusief prijslijst